Bouw een eigen kippenhok

Een goed kippenhok kan eenvoudig gekocht worden, maar hoe leuk is het wel niet om er zelf een te bouwen? De echte doe het zelf fanaat wil hier ongetwijfeld meer over weten. Dit gaat hier dan ook uitgebreid verteld worden. Het is dan ook eigenlijk een hobby in een hobby. Want voor de meesten is kippen houden vaak al een hobby die voortkomt uit een passie voor de dieren, waar je als je van bouwen houdt, dus nog een hobby bijkrijgt. Hier worden verschillende soorten tips gegeven die het mogelijk maken zelf een hok in elkaar te zetten.

Het hoeft niet heel moeilijk te zijn om een eigen hok te bouwen, echter is hier wel de juiste voorbereiding en het juiste materiaal voor nodig. Daarbij kan het handig zijn om jezelf een aantal vragen te stellen, zeker als je de kippen nog niet hebt of nog niet eens hebt aangekocht. Dit zijn vragen zoals;

  • Hoeveel kippen gaan er komen?
  • Wat is het ras van de kippen?
  • Met welk doel gaan de kippen worden gehouden?
  • Komen er later nog meer kippen?640px-de_kippen_lloque__mayta

Door deze vragen te beantwoorden kun je voor jezelf goed uitstippelen hoe groot een hok moet hebben en wat er allemaal in moet zitten. Sommige kippen hebben weer meer ruimte nodig of worden groter dan anderen.

Daarna kan je aan een heus ontwerp beginnen. Bij het maken van deze bouwtekening moet wederom rekening worden gehouden met de wensen van de dieren. Zorg ervoor dat ze naast dat er voldoende ruimte is iedere kip goed beschermd is en bijvoorbeeld kan schuilen bij slechte weersomstandigheden.

Ondanks dat het misschien eenvoudig lijkt om een kippenhok te ontwerpen en in elkaar te zetten valt dat in de praktijk vaak nog tegen. Juist omdat er verschillende zaken zijn waar terdege rekening mee gehouden dient te worden vergt het zowel tijd als aandacht.