Het belang van de Nederlandse pluimvee sector

De Nederlandse pluimveesector die behoort tot een van de meest gespecialiseerde en innovatieve sectoren in de wereld, heeft zich in de afgelopen 60 jaren snel ontwikkeld. De sector wordt gekenmerkt door uitmuntendheid in diervriendelijke en duurzame oplossingen.

Nederland is de op een na grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Innovatie en samenwerking zijn de sleutelwoorden die aangeven hoe zij hun leidinggevende positie behouden. Ze neemt het voortouw in de ontwikkeling van diervriendelijke en duurzame huisvesting. Ook is er sprake van een voorsprong op de productie en verwerkingstechnieken. Er worden uitstekende producten en apparatuur aangeboden, evenals geĆÆntegreerde systeemoplossingen, die bijdragen aan een duurzame voedselveiligheid op wereldwijde schaal.

In de wereld is er een grote behoefte aan innovatie om de groeiende vraag naar producten met hoge voedingswaarden. Deze innovatieve industrie heeft antwoorden op deze vraag.chickens-874507_960_720

Consumenten kiezen steeds meer voor professioneel gekweekt en geslacht vlees dat verkocht wordt door voedselketens. Dit heeft een grote impact op de pluimveehouders en de toeleveranciers. Er is een publieke-private sector die de ontwikkeling van exportkansen voor Nederlandse bedrijven stimuleert, die wordt ondersteunt door vooraanstaande kennisinstituten en overheidsinstituten. Deze sector is er op gericht om toegevoegde waarde te verhogen, meer te produceren op een duurzame manier, bij het gebruik van minder grondstoffen.

Kip en ei zijn belangrijke elementen in Nederlandse maaltijden. Vandaar dat de pluimvee sector zo bloeit. In elk deel van sector zijn er toonaangevende bedrijven te vinden, die vanwege hun kwaliteitsnormen de wereldleiders vormen. Nederland is al eeuwen lang een agrarisch land. In het midden van de twintigste eeuw is de industrialisering sterk toegenomen, waardoor de trend van specialisatie is begonnen. Met het begin van de vleeskuiken keten is in de jaren zestig een nieuwe sector geboren, die door de jaren heen snel is gegroeid. In die tijd werd er per jaar 100.000 ton geslacht kippenvlees geproduceerd in Nederland . Nu is dat uitgegroeid tot 750.000 ton per jaar, waarvan ongeveer twee derde wordt geƫxporteerd naar landen over de hele wereld.