Het ideale kippenhok

Net als kippen zelf zijn kippenhokken er in vele soorten en maten. Het perfecte kippenhok kan voor iedereen anders zijn. Wat belangrijk is bij het aanschaffen van een onderkomen voor je kippen is dat ze genoeg ruimte hebben om zich voort te bewegen. Verder is het goed om te weten hoeveel kippen erin komen te staan, zodat je hier qua ruimte ook rekening mee kunt houden. Daarnaast hebben bepaalde rassen meer ruimte en beweging nodig dan anderen, allemaal zaken dus om goed over na te denken van tevoren.

Kippen willen s´nachts goed kunnen rusten en overdag hun ding doen zoals scharrellen. In een goed kippenhok is dit allemaal mogelijk. Maak een hok regelmatig schoon zodat het een goede hygiëne heeft. Hierdoor zullen de kippen in betere conditie zijn waardoor hun een langer leven is beschoren. Hetzelfde geldt voor het feit dat er altijd voldoende eten en vers water aanwezig moet zijn. Wanneer al deze zaken goed geregeld zijn zal de kip zich uitermate gelukkig wanen.1019px-brahma_kippen_buffcolumbia_1

Een aantal andere factoren heeft vooral met de inrichting van het hok te maken. Attributen zoals een zit stok mogen niet ontbreken. Omdat de kip gewend is om normaal gesproken in de natuur ook op een dergelijk oppervlak te zitten zullen ze het hebben van een zit stok in hun hok zeer op prijs stellen. Het hebben van voldoende schaduw is misschien wel net zo belangrijk. Als de zon lang schijnt in een warme periode is het ontzettend fijn wanneer er voldoende schaduw is om in te kunnen zitten voor de dieren. Laat door middel van bijvoorbeeld een gaas, wat je vaak bij kippenhokken ziet, voldoende ventilatie binnen komen. Het mag niet te warm zijn, maar ook niet te koud.

Door met al deze dingen goed rekening te houden zal iedere kip zich thuis voelen in zijn of haar hok. Een gevolg hiervan is dat ze ook weer langer in leven blijven.