Kippen in Nederland

De kip is in Nederland een graag gezien dier. Er zijn er in totaal dan ook een stuk meer dan mensen. In vergelijking met vroeger zijn er tegenwoordig strenge regels voor pluimveehouders. Dit is ook logisch. Het voorkomt immers het uitbreken van ziektes en er wordt zorg voor gedragen dat alle kippen een goed leven leiden. Hierbij wordt onder andere gelet op het geven van voldoende ruimte aan de dieren. Door te letten op verschillende keurmerken, is het een stuk makkelijker voor mensen om te zien welke kippen van biologische oorsprong zijn, welke een vrije uitloop hebben, etc.1024px-brahma_kippen_witcolumbia_zwart_getekend

Toch is er eveneens veel opschudding over dit onderwerp. Het begrip flop kip doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij een hoop mensen. Een plof kip is een kip die zo snel mogelijk wordt vetgemest voor het vlees en is het resultaat van vele jaren fokken om de vetste, lekkerste en malste kip te verkrijgen. Er worden momenteel door verschillende instanties acties gevoerd om dit tegen te gaan en ervoor te zorgen dat deze dieren goed behandeld worden in plaats van wat er nu met hen gebeurt. Omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze kippen alles behalve goed verzorgd worden, zijn er steeds meer initiatieven ontstaan om de rechten van de dieren aan te vechten. Gelukkig is men hiermee op de goede weg.

Het totaal aantal kippen die momenteel in Nederland rondlopen, wordt geschat op meer dan 100 miljoen. Er zijn dus ruim zes keer zoveel kippen als dat er mensen zijn. Opvallend genoeg zijn er de afgelopen jaren juist iets minder pluimveebedrijven dan voorheen. Toch zijn dit er in totaal nog altijd meer dan 2000. Dat het aantal kippen meestal wel groeit, duidt er dus op dat pluimveebedrijven vaak groter worden. Grotere bedrijven met meer ruimte kunnen betere investeringen doen en zo nog verder groeien.