Wat zijn Twentse hoenders?

Twentse hoenders zijn reeds meer dan twee eeuwen geleden ontstaan. Het ras is enorm geliefd bij zoveel fokkers als mensen die kippen als het ware als huisdier houden. Zoals de naam reeds doet vermoeden is dit soort kip afkomstig uit de regio Twente, maar bevinden ze zich inmiddels overal in ons land en ook over de grens in Duitsland.

Het ras heeft vele voordelen wat bijdraagt aan de populariteit bij vele kippenliefhebbers. Zo zijn Twentse Hoenen niet te groot en niet te klein, omdat hun maat er over het algemeen een beetje tussenin ligt zijn ze geschikt voor verschillende doeleinden. De kippen kunnen tevens goed tegen het koude winterweer. Het is niet voor niets dat dit ras bekend staat om de goede productie van eieren in de winter. Het geld voor lang niet alle rassen dat ze in de winter vrijwel even goed tot hun recht komen dan in de winter, maar voor de Twentse Hoen wel.1024px-brahma_kippen_witcolumbia_zwart_getekend_1

Dat deze kip een mooi uiterlijk heeft mag ook zeker benoemd worden. De vele verschillende kleuren waarin ze gezien worden zijn soms prachtig. Zo is er van deze kip bekend dat die in onder andere geelpatrijs, zilverpatrijs, koekoekpatrijs en blauwzilverpatrijs gezien kan worden. Er zijn naast deze mogelijkheden nog verschillende variaties. De kip is dus niet alleen goed voor de leg, maar tegelijkertijd een lust voor het oog.

De precieze periode dat de Twentse Hoen ontstond was rond het einde van de 19de eeuw. Vanaf dat moment werden ze vrij gauw geliefd onder mensen die veel met kippen werkten. Dit had vooral met hun goede prestaties te maken. De Hoenen ontstonden in Twente en een klein gedeelte van Duitsland in dezelfde grensstreek. Omdat de kip het zo goed deed en bestand is tegen allerlei jaargetijden werd deze snel bekend in andere delen van het land.